Touch for Health

Kent U die pijnklachten die maar niet overgaan, zeurende pijnen die niet echt te
verklaren zijn. Na de nodige dokters bezoeken en onderzoeken wordt er geen
verklaarbare oorzaak gevonden en moet u met Uw klachten leren leven.
Touch for Health,  is Letterlijk “Aanraken voor Gezondheid”. Door middel van spiertesten worden onbalansen opgespoord in onze meridianen (energie-banen volgens de Chinese acupunctuurleer). Deze onbalans kan worden veroorzaakt door vele factoren o.a. strukturele, emotionele of chemische (voeding, medicijnen). Door lichte druk op de spier uit te oefenen kun je:

–    bepalen in welke meridiaan(en) verstoringen zijn opgetreden.
–    uitzoeken welke de meest effectieve correctie is om de balans weer te herstellen.
–    bekijken of gerichte oefeningen en mogelijk aanpassingen in de voeding het lichaam verder in balans kunnen brengen.
–    inzicht verkrijgen in het ontstaan van de klachten en de onderliggende stressfactoren.

De Touch for Health geeft onze eigen vitale energie een duwtje in de goede richting, waarna wijzelf verder aan onze gezondheid of genezing kunnen werken.

Hoe werkt Touch For Health

De houding van ons lichaam word bepaald door de spanning van de spieren. Om het bewegen mogelijk te maken moeten spieren met elkaar samen werken. Deze samenwerking is bij Touch for Health van groot belang. Neem als voorbeeld een veel voorkomende klacht Rugpijn Pijn in een gebied bij een gewricht zit vaak aan de kant van de te gespannen spier.

De reguliere therapie is meestal gericht op regelmatig masseren van de te gespannen en verkrampte spieren. Bij Touch for Health komt de werkelijke oorzaak van de pijn naar voren en die vinden we aan de andere kant : te slappe buikspieren. Door een correctie van deze spieren wordt de samenwerking tussen de buik en de rugspieren weer hersteld. Je kunt je dit voorstellen door aan een klapdeur uit een restaurant te denken die tussen de eetzaal en keuken heen en weer kan zwaaien.

De klapdeur word door twee veren met gelijke spanning in zijn ruststand gehouden (figuur 1) Wanneer een van de ver verslapt, moet de veer aan de andere kant van de deur verkorten doordat de spanning/ weerstand deels is weggevallen. (figuur 2) Een spier doet precies hetzelfde. het evenwicht wordt pas weer hersteld als we de slappe veer vervangen ofwel de zwakke spier helpen versterken.

Spieren zijn gerelateerd aan specifieke wervels in onze wervelkolom. Deze wervels hebben weer relaties met bepaalde organen in ons lichaam. De organen hebben een relatie met de meridianen of energiebanen, bekend van Chinese acupunctuur. Met al de ze wetenschap kunnen we met de Touch for Health methode, het spiertesten, een indruk krijgen van het energieniveau in de meridianen en de daarmee gerelateerde organen.

Preventief en curatief

Preventief kan Touch for Health gebruikt worden om te voorkomen dat spieren door stressvolle situatie “uit ballans” raken. Curatief kan de methode gebruikt worden om spieren die uit balans zijn weer “in balans” te brengen.

Touch for Health houd zich bezig met het herstellen van evenwicht tussen samenwerkende spieren. De stress, die onbalansen in ons energiesysteem kan veroorzaken, werkt in op 3 belangrijke aspecten van ons lichaam, schematisch weergegeven in een triade (driehoek) – de structurele zijde (oa: botten, spieren, gewrichten, organen) – de chemische zijde (oa: voeding, medicijnen, allergie, luchtvervuiling) – de psygische zijde (oa: emoties, gevoelens) Alles wat we meemaken heeft invloed op alle drie de zijden, denk maar eens aan de eigen boosheid (psyche) wanneer je je schenen stoot aan de rand van je bed (structuur), waarna je jezelf vervolgens troost met een koekje bij de koffie (chemie) Of aan het eetgedrag van mensen die vaak in de file staan, niet voor niks verkopen ze bij tankstations zoveel snoep e.d. Eveneens kan jarenlang verkeerd eten (chemie) schade aan organen oplevern. (stuctuur) en vervolgens veel stress, boosheid, onmacht, verdriet (psyche) veroorzaken.

De balans

Om in balans te zijn, moeten alle drie de zijden van de triade in balans zijn. Onze spieren reageren op elke verstoring, of het nu in de chemie, de psyche, of de stuctuur zit. Daarom kan met behulp van de spiertest zoveel informatie verkregen worden over de energie verstoring in het lichaam.

Doel van de Touch for Health is om uit te zoeken waar, waarom en wanneer iets uit balans is geraakt en om mogelijkheden uit te testen waarmee de balans hersteld kan worden. Naast het behandelen met acupressuur-, meridaan- of reflexpunten, kan er ook nieuwe balans worden gevonden met behulp van bijvoorbeeld bloesemremedies, edelstenen, essentiële oliën, voedingsupplementen of homeopathische middelen.